duminică, decembrie 23, 2007

Schimbarea limbii oficiale a Romaniei?


Dupa ultimele recensaminte populatia romanei ar fi de aproximativ 21 mil. estimarile insa propun alte cifre. Biroul de evidenta populationala sustine ca in romania ar fi ramas doar 19 milioane de locuitori (cu o tendinta continua de reducere).
Un fenomen insa vazut de oricine viziteaza comunitatile romanesti din strainatate (din europa sau america de nord) este asimilarea incredibil de rapida a acestor noi emigranti.
De parca ei nu ar avea radacini, traditii proprii sau motiv sa se mandreasca de apartenenta lor la diaspora romaneasca. De parca ar prefera sa fie doar indivizi, emigranti in statul ce-i gazduieste, disparati si deconectati.
Si multi s-ar intreba cum de e posibil ca unii oameni sa se debaraseze atat de repede de cea ce-i ar putea uni? A existat oare vreodata o constiinta nationala la acesti romani?

Oare care sunt elementele unei asemenea posibile constiinte nationale si de ce nu mai functioneaza? Ce face ca cetatenii republicii romane, stat membru a uniunii europeane, sa fie romani? Este doar apelativul "roman", un simplu nume prezent int-un act de identitate european?
Peste putini ani se preconizeaza dizolvarea granitelor (oricum deja simbolice, granite la care niste functionari plictisiti arunca o privire pasagera si iti fac un gest cu mana sa treci mai departe in urmatorul judet, din judetul arad la judetul szeged).
Din ce in ce mai multe prerogative ale statelor se cedeaza structurii acesteia birocratice paneuropene (mult mai putin corupte si mai disciplinate decat cele indigene, deci in folosul nostru).
Daca nici macar apartenenta statala, nu e stabila si se dizolva continuu, nu cumva am putea sa le o luam inainte?

Daca romanii tot sunt indiferenti fata de identitatea lor ce ar fi ca republica romana sa se dizolve?

Sau macar sa-si schimbe limba oficiala.

Alipirea la una dintre marile puteri europene lingvistic si cultural ar fi de folos tuturor cetatenilor acestui mic stat: limbile engleza, franceza si germana sunt limbile principale in cadrul birocratiei UE. S-ar putea alege una dintre aceste limbi ca limba oficiala a autoritatilor statale autohtone.
Asta ar insemna ca politistii, functionarii si magistratii sa-si redacteze rapoartele in aceasta limba, formularele sa fie bilingve (si asa se completeaza online) iar administratia ar putea sa se reduca la un minimum de interactiune cu cetateanul de rand.
Astfel tara aceasta ar face economii aliniindu-se standardelor UE, ar castiga timp (care si asa e pretios avand in vedere cat timp s-a pierdut pana azi) si ar permite acestei tari amarate sa-si ia un avant in directia bunastarii si imbogatirii. De ce sa pierdem timp traducand acte oficiale in si din limba romana?
Mai mult, la scoala s-ar putea invata limba oficiala (impreuna cu limba materna evident) oferind astfel copiilor nostri, viitorilor cetateni romani si oameni de stiinta, posibilitatea sa-si caute de lucru peste tot in UE, mobilitatea fiind darul cel mai de pret oferit copiilor nostri.

Bineinteles acest scenariu este doar o fantezie, un exercitiu de gandire critica. dar la urma urmei, de ce nu?

2 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Christo Demotis spunea...

Din ce in ce mai multi Romani pleaca in strainatate. Din ce in ce mai multi Romani se orienteaza catre exterior. Intrebarea care se pune in acest articol este, de ce este limba Romana atat de importanta pentru identitatea acestui popor? Si daca este importanta ce se poate face pentru pastrarea ei?
Aici este nevoie de un pic de gandire critica. Cine este in stare este binevenit sa-si aduca contributiile.