duminică, septembrie 19, 2010

Dece?


Dece a venit sfarsitul Byzantului in lume?
Sunt multi ani inainte cand am citit ce a scris un om de litere din epoca aceea, al carui nume acum nu pot sa mi amintesc: "acesta s-a intamplat din cauza pacatelor noastre" (adica caderea Constantinopolului). Iar bizantinii mi-se pare cu aveau o viziune asupra notiunii de pacat care sa fie stramta. Nu am uitat si nu uit de fraza aceea.
In viata Israelului au existat profeti care din cand in cand au avertizat ca de cate ori iubitul popor se va indeparta va veni o pedeapsa (παίδεμα, παίδευμα ?). Si ma intreb:
S-a sfarsit cu Bizantul si sensul tainic al istoriei?


Aceasta vara am fost la insula Zakynthos, unde deasupra orasului exista o biserica (Panagia Pikridiotissa) cu o inscriptie. De acolo se poate vedea vizavi la muntii din Peloponez. Acolo stand Kolokotronis (generalul eliberarii de 1821) privea Grecia sub ocuparea otomana si promitea fiului ca se va duce inapoi s-o elibereze. Cum este acest sentiment sa fii autoexilat si sa promiti sa te intorci inapoi ?
Si ma intreb: s-a sfarsit razboiul?
Ma necajesc frecvent cu Balcanii si Grecia, mai mult pentru ca vad aceasta decadere si in mine.
Si acesta este un punct central.
Sa adaug ca nu cred ca romanii ori grecii sunt lenesi. Exista multi care nu lucreaza ,dar nu sunt em lenesi. Exista date care arata ca grecii lucreaza la fel sau mai mult de nemtii, indiferent daca producem mai putin. Exista o parte din cei ce lucreaza la public care lucreaza putin, dar nu sunt reprezentativi de totalul. Si nici in trecut nu am fost lenesi. Acesta este un mit pe care nu il pot accepta, adica mitul harnicilor nemti si lenesilor greci, ori balcanici. Acum daca modul in care cineva lucreaza, economia in care lucreaza, tehnologia, statul si alte lucruri ,ii permit sa produca mai mult, acesta este altceva.
Faptul ca noi grecii ca si latini si alti din mediterana de exemplu avem o viata sociala diferita de nordicii , este iar altceva. la fel valoare ce dam familiei, sau dadeam cel putin.
Sa mai adaug cu un semn de intrebare. Nu avem o traditie lunga de state functionale ? Nu avem o traditie lunga de respect fata de statul si legile? Si nemtii au. Daca a noastra traditie e mai lunga de a lor, dece credem ca noi in sangele nostru avem lipsa de respect pentru legi. Este inca ceva la care disting situatia actuala si de proxim trecut de un presupus caracter al balcanicilor.
In loc sa asimilam in imaginea pe care avem pentru noi insisi, pe aceste imagini pe care au nemtii pentru noi, ar fi mai bine sa distingem identitatea noastra de situatia decaderii din prezent. Altfel vom pierde drumul de intoarcere. Nu zic ca situatia noastra de azi nu e penibila. Zic sa nu ne zicem noua insine: "Noi suntem asa".
A vorbit Eleni Glykantzi -Arveler, pentru criza si sacrificii. Un jurnalist ii vorbea ingrijorat, ai fi zis de o panica retinuta de sacrificii si situatia rea din economie si saracie. Ea statea calma si nemiscata. Dupa i-a raspuns "Domnule nu uitati ca vorbiti la cineva care a trait foametea din timpul razboiului in Atena cand adunau cadavre din strazi" .
Istoria e lunga si noi suntem mici, dar suntem anchorati in Eternitatea.