sâmbătă, august 27, 2005

C-tin Balaceanu-Stolnici dixit


Constantin Balaceanu-Stolnici scrie printre altele despre apartenenta Romaniei in Europa:
"Din punct de vedere cultural, lucrurile sunt tot atît de clare, dar într-un context mult mai complicat datorita evolutiei istorice a Europei.
Marea globalizare realizata de imperiul roman a reunit într-o structura politico-militara unica tarile circummediteraneene, printre care tarile sud-europene si cele ale Orientului Apropiat si de Mijloc. In aceeasi structura au fost integrate la un moment dat si o parte din teritoriilor noastre, ca si cele britanice, integrare care a depasit obiectivele sale, caci a dus la romanizarea populatiilor de la noi si includerea noastra în sistemul latinitatii.
Ulterior când, sub presiunea dificultatilor de ordin administrativ si militar, Teodosie cel Mare a împartit imperiul între cei doi fii ai sai - Arcadiu si Honoriu - , el a declansat un proces care avea, în cursul secolelor, sa duca la organizarea a doua Europe, una rasariteana centrata de Bizant si Alexandria, grecizata, ortodoxa si platoniciana, cealalta centrata de vechea Roma, latinizanta, catolica si aristoteliana.
În tot Evul Mediu, Europa bizantina a dominat, prin stralucirea culturii si spiritualitatii ei, ca una ce s-a situat în continuarea helenismului, a unui helenism evident metamorfozat de crestinism.
In aceasta perioada de aproape un mileniu, Europa vestica, subjugata si împartita de popoarele germanice, s-a restructurat tîrziu din sec. IX, realizând acea lume carolingiana cultural unitara, din care se va dezvolta mai târziu civilizatia occidentala ce se va impune. În acest context, tarile noastre s-au organizat în cadrul lumii Constantinopolitane, integrîndu-se atît de bine încît, dupa disparitia basileilor înlocuiti de padisahii otomani, am continuat cultura si spiritualitatea imperiului de rasarit, realizînd ceea ce N. Iorga numea Bizant dupa Bizant. Prezenta noastra în sistemul Europei ortodoxe a creat însa falsa idee a dezvoltarii noastre în afara Europei, idee întretinuta de ignoranti sau oameni de rea credinta."


Mi se pare ca descrie in cel mai frumos si cult mod subiectul nostru principal, anume apartenenta Romaniei la un spatiu cultural unitar bizantin si post-bizantin, eminamente European. Articolul este o placere si recomand internautilor citirea lui, autorul avand o luciditate extraordinara cu mult dincolo de cea pe care majoritatea dintre noi o-ar avea.
Impresionant, recomandare 5*****

vineri, august 26, 2005

La inceput a fost cuvantul...


Asa deci. La inceput a fost cuvantul. Sau mai bine zis... cuvantarea. Adica ce mai? am stat la o cafea un grec si doi romani intr-o zi insorita (prin August intr-o terasa frumoasa din centrul Timisorii) la o cafeluta.
Opa... cafeluta, grec, romani... ce facem noi aici? ce pot avea in comun aceste lucruri? Iaca si intrebarea noastra. Zicea un oarecare Iorga (Nicolae) acum un secol despre "Bizant dupa Bizant", cum ca cica romanii, grecii, bulgarii si restul neamurilor balcanice (si poate si turcii intr-o oarecare, mai mica, masura) ar avea ceva in comun. Sa fi fost vorba de o istorie milenara? (cam asa... in jur de una mie ani, iar in functie de caz chiar mai mult) Sa fi fost vorba de o cultura comuna? (cu diferentele de rigoare care dau identitate si se fecundeaza reciproc adica dau viata, adica indeparteaza moarte, ceva asemanator cu "cu moarte pe moare a calcat"...
Sa fie vorba despre exact aceea religie, ortodoxia care fiecare crede ca e doar a lui si in final ne dam seama ca e ale tuturor? ("ortodoxia mea e mai ortodoxa decat ortodoxia ta"... parca nu pusca, nu-i asa?)
Intr-un final fiecare a venit cu parerea lui, fiecare parere nefiind altceva decat o alta fateta ai aceleias monede... care se pare ca nu are doar doua fatete ci chiar mai multe... trei? patru? cinci? cincizeci? cine stie? poate chiar 6 miliarde (cica acesta ar fi numarul locuitorilor la momentul actual a acestei mici sfere care se cheama pamant).
Intr-un final ne am gandit ca ar fi bine sa discutam mai pe amanunte acest subiect. Iar ca sa nu ne uitam ideile si concluziile a venit Dan cu idea sa "le postam pe net". Zis si facut. Grecu s-a ocupat de computerismele si s-a nascut copilul unei cafele intr-o dupamiaza insorita.

Reguli:
pt ca "socotelile bune ii fac si pe prieteni buni" (proverb grecesc) haideti sa punem cateva reguli. Nu vrem sa strangem de gat bietul nou-nascut deci as propune sa fim cat mei "permisivi" (macar pt inceput).
Regula nr.1
Limba folosita in acest blog este limba romana. Cu diacritice, fara, cu tz/sh etc sa fie treaba fiecaruia. Eu personal n-am diacritice deci nu trageti!
Regula nr.2
Acest spatiu este unul privat. Este casa/locul/locus/sit unei comunitati. Cine vine aici e binevenit insa sa nu uitam: sa fim cuvinciosi. Nu cerem lucruri absurde, doar bun simt. Fie te duci la matusa ta, sau la fratele bunicului tau, te comporti cum se cuvine frumos si cu respect. Daca te mai scapi odata si odata nimeni nu ti-o ia in nume de rau. Insa daca devine o chestie sistematica... matusa nu te mai primeste acasa. Asa si noi. Posturile se pot sterge. Te rugam insa nu ne forta sa le stergem. Pentru ca pretuim parerea ta.
Regula nr.3
Fiecare om are drept la parerea lui. In consecinta cu totii trebuie sa respectam pe fiecare fie este membru ai comunitatii noastre, fie e doar in trecere. Sa fim constienti: cei mai multi dintre vizitatorii vor citi si vor pleca mai departe. Unii ,mai putini, o sa mai scrie doua-trei randuri. Doar o minoritate va reveni si va face parte din comunitate. Deci trebuie, hai sa ma repet... trebuie, sa dam dovada de toleranta si intelegere

Sper sa nu mai fie nevoie de alte reguli. Adeseori insa realitatea ne va obliga sa definim, sa delimitam comunitatea noastra mai mult si mai mult. In acest caz probabil vor mai aparea reguli. Dar totul cu masura.
Hai noroc.
Si la multi ani ;-)