sâmbătă, iulie 31, 2010

Calitati sau defecte?


Fiecare dintre noi stie cat de defecta, strâmba, alterata sau stiu eu ce, societate avem.
Drumuri nu sunt, sta nu exista, politia nu face nimic, transporturile publice intârzie iar in general imaginea de brand pe care o dam lumii din afara este cea a unei catastrofe, a unui stat esuat aproape ca in Somalia ar ajunge sa spuna unii.
In comparatie Germania este o tara atat de frumoasa, linistita, ordonata, pusa la punct.
Acolo legile se respecta, oamenii sunt politicosi, birocratia este mai mare decat la noi dar merge, da rezultate si isi mai pot permite sa fie si politicosi pe deasupra!

Ce nu merge? Ce ne face atat de strâmbi? De ce totul este asa de anapoda in fundul acesta a Europe care se numeste balcani?

E simplu. Tarile balcanice dupa intrarea in negura modernismului in sec. 19lea au preluat necritic toate institutiile Europene din vremurile lor. Au preluat ideologiile modernismului fara sa incerce sa le adapteze realitatilor lor.
Astfel ne am trezit cu imaginea cuiva care poarta un costum cu pantaloni prea scurti si cu sacoul prea mare, devenind astfel clovnii Europei.
Din acest motiv contributia pe care o puteam da Europei era minima.
A durat cel putin jumatate de secol pana a aparut o miscare care a fructificat trasaturile proprii, s-a bazat pe cea ce avem si cea ce suntem, si nu cea ce am fi vrut sa fim.
Rezultatele le stim, Romania a ajuns sa fie grânarul Europei, pretul grâului se stabilea in Braila iar Romania inaintea I-lui razboi mondial si interbelica a fost o putere in spatiul balcanilor si European.

Dupa aceea, aceasta grupare culturala emancipata de idolatria pro-Europeana (pro-Franceza sau pro-Germana de pe atunci) a fost exterminata, si a cedat locul ei unei clase conducatoare care era doar politica (initial sovietica, apoi nationalista comunist-mioritica si in final doar oportunista). Doar politica si din pacate fara viziune culturala.
Rupta si indepartata de popor, straina viziunii populare care parca nu se mai manifesta deloc in societatea din jurul nostru.
Totul a devenit oportunism, bani si smecherii. Doar efemerul, doar placerea de acum fara un spirit ascetic, fara responsabilitate, fara curaj.

Calitatile noastre le am transformat in defecte. Am incercat sa taiem painea cu ciocanul si a rezultat un haos.
Noi balcanicii suntem niste popoare creative, ne merge mintea, gasim solutii intr-un mediu care ne ofera in continuu cate un problem nou.
Viata in mijlocul societatilor noastre este un calvar pentru ca trebuie in continuu sa rezolvam probleme noi.
Insa ni se cere sa fim robotei ca un German bun, sa insurubam acelas surub la 270° exact, nici-un grad mai mult si nici mai putin. Ni se cere sa fim punctuali cand noi vrem sa savuram compania unui prieten de mult pierdut la o cafeluta.
Este bine? Este rau?

Nici una, nici alta.
Trebuie doar sa invatam sa alegem oportunitatile dupa trasaturile noastre. De ce sa construim industrie grea cand de fapt suntem buni la design? De ce fabrica cand Romania poate deveni regina agroturismului si a produselor Bio in Europa?
Cand 70-80% dintre absolventii de liceu ajung sa absolve o facultate cum se face ca nu folosim acest extraordinar capital uman?
De ce batem suruburile cu ciocanul?

Spatiul Balcanic-orthodox in criza. Si acum ce?

E criza: De lung timp spatiul balcanic orthodox, incepund cu romania, cu criza cunoscuta noua tuturor, continuandu-se cu Grecia, acum simtindu-se clatinarile economiei bulgare, si toate acestea pe fundalul cronic bolnavei republicii Sarbe, de lung timp vedem prabusirea economiei in jurul nostru, si aferent prabusirea structurilor sociale cu care ne am obisnuit timp de decenii.
Ce se intampla? De ce se prabuseste totul in jurul nostru? de ce a devenit totul atat de nesigur?
Iar intrebarea cea mai importanta: cum se poate ca tarile central-nord Europene au scapat cu o criza mult mai blanda, mult mai usoara si mult mai tolerabila pentru cetatenii lor?
Evident cineva poate sa spuna ca e o intamplare ca sudul Europei se clatina, cand nordul este pe punct de redresare. Altul ar putea argumenta ca economiile statelor nord-europene sunt mult mai bogate, mult mai bine consolidate, mult mai eliberate si mai imbelsugate decat economiile bietelor state balcanice, sau a statelor PIGS (Portugalia, Italia, Grecia si Spania).
Cineva (poate chiar si tu citirotule) s-a gandit ca totusi o fi si o problema de mentalitate.
Opinia publica germana de mult a ridicat steagul cultural in acest domeniu. Cu titluri precum "de ce sa-i salvam noi pe lenesii?" tabloidurile Germane au batut moneda la diferenta culturala intre Germani si Greci (in cazul prabusirii economiei Grecesti care a fost salvata in ultimul moment sub presiunea frantei si a presedintele FMI Francez).
Ce cred ei ca ii diferentiaza de noi balcanici?
Germania este o tara in care primeaza ordinea si disciplina. Drumurile curate sunt rezultatul responsabilizari cetateanului prin intermediul unei serii de controle (politia) si amendari in cazul nerespectarii obligatiilor/responsabilitatilor tale (si amenzile chiar daca sunt mai mici decat in Romania, vin mult mai des si in mod regulat).
Legea se aplica in Germania. Iar amenda se plateste. Astfel poporul German creste intr-o frica de autoritati si se modeleaza cu ciocan in jurul legilor hotarate de clasa conducatoare.
In Romania situatia este alta. O cunoastem cu totii. Legile se publica in monitorul oficial. In rest se pot interpreta dupa placul fiecaruia iar in anumite cazuri, cu ungerea potrivita a aparatului decizional de stat se pot si face uitate.
De ce acest lucru?
De ce oare aceasta lipsa de respect entru stat din partea intregii societati? Trebuie si politistul sa vrea sa te amendeze, iar si el face parte din societatile noastre. Daca el nu respecta statul si iti ofera "posibilitatea" sau adeseori obligatia ciubucului, esti doar tu de vina care-l mituiesti sau si el care "iti cere"?
Aici avem mult de gandit asupra propriului fel de a fi.
Sectia comentariilor este deschisa, produceti-va ;-)