duminică, iunie 17, 2007



A.

E de asteptat sa tot privim in gradina noastra , dar hai sa vedem si in afara ei.

Ce vedem? Sau ce vedem acum in comparatie cu 40-50 ani mai inainte.

Urmarim fiecare an noi razboaie, noi maceluri, si mii de refugiati , fara cel mai mic interes al societatii internationale pentru ei.

Urmarim cresterea in proportii gigantice a foametei, si a exploatarii economice in timp ce statele dezvoltate economic consuma imense cantitati de bani pentru arme sau cosmetice.

Urmarim distrugerea naturii si a climatului mondial, concomitent cu lideri de state mari care ies la ecran zambind ( !) ca sa ne anunte ca nu au sa faca nimic in aceasta privinta.

Urmarim cresterea in statistici al divorturilor si al numarului de familii dezorganizate, al actelor de violenta in orase, al utilizarii drogurilor si al extinderii retelelor de prostitutie. Si aceasta e statistica , nu e o parere a cuiva care vrea sa creada la un trecut auriu si la un viitor sumbru. Aceste fenomene sunt acum si decenii in continua crestere pe plan mondial, chiar daca ritmul lor de crestere e diferit in fiecare tara.

Urmarim controlul al Mass – Media de catre grupurile economice puternice si politice, si prin ele controlul asupra informatiei si parerii noastre si deciziilor care iau cetatenii de peste tot. Iar acum deja e inceputa incercarea lor sa controleze si Internetul. Si ce sa mai zicem de nivelul oferit de MM spectatorului si cititorului.. sau de faptul ca nici un politician nu indrazneste sa se opuna acestei coruperi sistematice a moravurilor ca sa nu fie strivit de MM.

Urmarim cresterea Coruptiei peste tot: in Europa , in America, ca sa nu mai zicem de Asia si Africa , a oamenilor politici si functionarilor de stat, in special la nivele mai de sus.. Cel putin in unele tari (cred cel putin in Grecia si Romania, daca nu si in celelalte) mi se pare ca suntem martori unei schimbari a mentalitatii si anume :

  1. Decaderea si coruptia este privita treptat ca ceva normal ceva care se integreaza in societate. Adica si inainte cat exista exista, dar n-a fost acceptata poate.
  2. O mare parte din oameni se predau si fac inapoi cand se confrunta cu ea caci orice reactie e privita de multi inutila.

Ar putea ca cineva sa zica ca depinde de punctul unde pui accentul sau de cum filtrezi informatia. Dar mi se pare la o privire pe ansamblu ca e clar ca pe plan global exista o evolutie caracterizata de decadenta spirituala, morala, si sociala .

Poate ca par si sunt deja vorbe comune, dar e altceva o perioada de decadenta la o tara si e altceva acest inca in crestere fenomen mondial. Si parte din acesta face si situatia din tarile noastre balcanice. Chiar daca se tot zice de probleme mai mari in tarile balcanice decat in Europa vestica de exemplu, si ei au alte probleme de un grad deloc mic. Sa nu vedem doar ceea ce vrem in Germania de exemplu sau in Franta sau in M Britanie, dar sa vedem ce se petrece si in cartierele sarace, precum si ce se afla in spatele unei cortine frumoase. Aici nu insist, caci nu am trait in aceste tari, dar din descrierile a mai multor oameni, si chiar acestora care le ridica in slavi, incerc sa inteleg. Si in Atena de exemplu sunt romani care au venit cu firme mari , cu salarii foarte bune, cu apartamente in cartiere scumpe. Dar nu poate cineva sa aiba o vedere completa a societatii ateniene in acest mod.

Le am zis pe acestea ca sa pun in paralel si un cadru mai larg pentru anumite fenomene care vedem la noi.

B.

Doar ca noi avem ceva ce nu au multe alte popoare : (a) Credinta noastra dreapta, cu viata duhovniceasca, si (b) botezarea traditiei culturale europene in Hristos . Vestici si central europenii, nu au nici pe primul nici pe al doilea, caci ei trag cumva traditia lor culturala ori direct din antichitatea pagana (prin Renasterea de exemplu), ori prin intermediul traditiei romanocatolice. Cat de importante sunt deci acestea doua, cu atat mai mult daca sunt capabile sa arate iesirea din criza mondiala. Pentru ca tocmai poate pe plan istoric pierderea treptata a acestor doua sta la radacinile Decadentei mahnitoare de acum.

Le spun pe acestea fara sa am formarea necesara ca sa aprofundez, ci doar incercand sa inteleg ce este fenomen mondial si ce e al nostru. Caci a crede ca mondial e mai bine si la noi merge urat , e ceva ce ne ar duce la alte drumuri.

Doar sa nu se creada ca sunt mai putin amarat de situatia din Balcani, sau ca mi se pare ca noi avand aceasta traditie vom scapa doar fiind urmasi acestor mari oameni, sau pentru ca suntem « ortodoxi ».

As dori sa inchei cu urmatorul pasaj ;

«Faceti, dar, roade vrednice de pocainta si nu incepeti a zice in voi insiva: Avem tata pe Avraam, caci va spun ca Dumnezeu poate si din pietrele acestea sa ridice fii lui Avraam». (Sf Evanghelie dupa Luca, cap 3, 8.).