sâmbătă, iulie 31, 2010

Spatiul Balcanic-orthodox in criza. Si acum ce?

E criza: De lung timp spatiul balcanic orthodox, incepund cu romania, cu criza cunoscuta noua tuturor, continuandu-se cu Grecia, acum simtindu-se clatinarile economiei bulgare, si toate acestea pe fundalul cronic bolnavei republicii Sarbe, de lung timp vedem prabusirea economiei in jurul nostru, si aferent prabusirea structurilor sociale cu care ne am obisnuit timp de decenii.
Ce se intampla? De ce se prabuseste totul in jurul nostru? de ce a devenit totul atat de nesigur?
Iar intrebarea cea mai importanta: cum se poate ca tarile central-nord Europene au scapat cu o criza mult mai blanda, mult mai usoara si mult mai tolerabila pentru cetatenii lor?
Evident cineva poate sa spuna ca e o intamplare ca sudul Europei se clatina, cand nordul este pe punct de redresare. Altul ar putea argumenta ca economiile statelor nord-europene sunt mult mai bogate, mult mai bine consolidate, mult mai eliberate si mai imbelsugate decat economiile bietelor state balcanice, sau a statelor PIGS (Portugalia, Italia, Grecia si Spania).
Cineva (poate chiar si tu citirotule) s-a gandit ca totusi o fi si o problema de mentalitate.
Opinia publica germana de mult a ridicat steagul cultural in acest domeniu. Cu titluri precum "de ce sa-i salvam noi pe lenesii?" tabloidurile Germane au batut moneda la diferenta culturala intre Germani si Greci (in cazul prabusirii economiei Grecesti care a fost salvata in ultimul moment sub presiunea frantei si a presedintele FMI Francez).
Ce cred ei ca ii diferentiaza de noi balcanici?
Germania este o tara in care primeaza ordinea si disciplina. Drumurile curate sunt rezultatul responsabilizari cetateanului prin intermediul unei serii de controle (politia) si amendari in cazul nerespectarii obligatiilor/responsabilitatilor tale (si amenzile chiar daca sunt mai mici decat in Romania, vin mult mai des si in mod regulat).
Legea se aplica in Germania. Iar amenda se plateste. Astfel poporul German creste intr-o frica de autoritati si se modeleaza cu ciocan in jurul legilor hotarate de clasa conducatoare.
In Romania situatia este alta. O cunoastem cu totii. Legile se publica in monitorul oficial. In rest se pot interpreta dupa placul fiecaruia iar in anumite cazuri, cu ungerea potrivita a aparatului decizional de stat se pot si face uitate.
De ce acest lucru?
De ce oare aceasta lipsa de respect entru stat din partea intregii societati? Trebuie si politistul sa vrea sa te amendeze, iar si el face parte din societatile noastre. Daca el nu respecta statul si iti ofera "posibilitatea" sau adeseori obligatia ciubucului, esti doar tu de vina care-l mituiesti sau si el care "iti cere"?
Aici avem mult de gandit asupra propriului fel de a fi.
Sectia comentariilor este deschisa, produceti-va ;-)

Niciun comentariu: