miercuri, ianuarie 04, 2006

Numele de România şi elenismul

Desi părerea generala este ca procesul de apariţie a conceptului de "România" referitor la spaţiul dintre Tisa, Nistru, Dunare şi Marea Neagră a avut loc între 1830 şi 1860, am în mâna cartea "Istoria României" de Dimitrie Daniel Philippide publicată prima dată la 1816. Cel puţin cronologic, românii datorează acestui învăţat grec câte ceva.
Aaa, ce m-a frapat este că dacă citeşti cartea, patriotismul cu care e scrisă aproape că nu-ţi îngăduie să bănuieşti că autorul nu e român!
Dimitrios Philippidis mă inspiră să cred că spaţiul ortodox era simţit foarte unitar de savanţii care încercau construirea Europei moderne. Nota Bene! Ektesisul operei este dedicat ţarului Alexandru al Rusiei!

5 comentarii:

Christo Demotis spunea...

Aici as vrea sa contribui si eu cu experienta mea personala:
Dupa cum stiti, sunt grec. Numele pe care il intrebuinteaza toata lumea este grec si grecia cand se vorbeste despre tara din care am venit. Insa numele pe care-l intrebuintam noi este Hellin si Hellas respectiv.
Partea interesanta este ca pana la 1800 termenul de Hellen si Hellas nu era folosit decat ocazional si atunci mai ales printre cercurile invatatilor. Numele cu care poporul se autodenumea era Romios (forma detriorata al lui Romeos care inseamna Roman).
Romeii erau numiti Rum de catre stapanitorii turci si populatiile musulmane (Inca se foloseste numele Rum in tarile arabe cand se vorbeste despre greci).
Chiar zona din care provin (grecia centrala in jurul Athenei) se numeste Rumeli/Rumelia de la cuvintele Rum (Roman) si din turcescul ili(=pamant) adica pamantul romeilor/romanilor
Schizoidismul acesta national/identitar este datorat faptului ca neoellinii (sau grecii moderni sau cum vreti sa-i numiti in stiu eu ce limba) au incercat sa se indeparteze de trecutul lor bizantin creand un "pod aerian" cu un trecut indepartat cu cel putin 2300 ani, din grecia clasica.

Istoric:
Termenul de Romania se gaseste pentru prima data in secolul al 9-lea, in nordul serbiei de astazi intr-o inscriptie in greceste in care scria "doamne apara Romania".
Este intradevar foarte interesant cum grecii au ajuns sa se numeasca romani/romei tocmai in perioada cand bulgarii reuseau crearea marelui lor imperiu supunand majoritatea teritoriilor vorbitoare de latina din nordul liniei Jirecek.
Faptul ca eu sunt Roman/Romeu m-a facut sa caut radacinile culturii mele, descoperind intr-un final gradul de rudenie intre identitatea mea romana si cea Romîna.

Christo Demotis spunea...

Ar fi foarte interesant sa se posteze cateva fragmente mai interesante din carte. Ca sa avem mai multe date la dispozitie.

pr. Dan spunea...

Ok. Pe masura ce citesc le pun la comentarii.

pr. Dan spunea...

Românii şi cei dinainte s-au guvernat prin ei înşişi, autonom şi independent, în ţinuturile lor fortificate iar acum după dispariţia cumanilor răsăriteni şi-au ridicat cu mândrie capul şi s-au îndeletnicit cu sisteme politice mai interesante, având drept conducător un voievod pe care-l alegeau prin votare. Şi de aici se trag sistemele lor politice aristocratice, prin cei aleşi şi prin intermediul domnilor, iar monarhia, prin domni aleşi şi proclamaţi.

---Dimitrie Daniel Philippide, Istoria României, Ed. Pegasus Press, Buc. 2004, pg 351

pr. Dan spunea...

Interesantă formă de guvernare, prin domni aleşi. Mai se găsesc referiri şi altundeva?