miercuri, noiembrie 02, 2005

Vocea Balcanilor

"Vocea Balcanilor va fi mai puternica in Europa " a spus premierul Greciei, "Multumim poporului grec!" a raspuns presedintele Romaniei.
Se mai gandesc si altii la identitatea pseudo-blacanica, de fapt post-bizantina?

6 comentarii:

Anonim spunea...

Care ar fi vocea Balcanilor? Bere si mici? Hotie si coruptie?

Pr. Dan Sabău spunea...

Cu siguranţă că şi asta. Dar poate că deja ne-am spus punctul de vedere în direcţia asta. Acum am putea încerca să ne recuperăm valorile şi sistemul de a înţelege lumea.

Christo Demotis spunea...

vocea balcanilor: bere si mici.
Este adevarat ca orice popor are defecte, insa de asemenea are si calitati. Este foarte bine ca avem pe cineva care ne aduce aminte defectele noastre. Banuiesc ca pentru el calitatile sunt evidente.
N-ar strica insa sa ni le mai aducem aminte.
Pentru ca cel mai important lucru este cunostiinta de sine.
Doar in felul acesta, cunoscandu-ne, putem sa ne gasim o pozitie echilibrata in aceasta lume competitiva. Iar daca nu suntem competitivi ne vom stinge (culturaliceste si ca neamuri).
Iar din momentul ce cultura noastra face parte din tagma celor mai vechi (si incercate) culturi, inseamna ca exista resurse.
Care sunt ele? cum le putem regasi, cum le putem reactualiza astfel incat sa ne croim drumul din nou, sa fim acceptati ca parteneri egali in lumea noua, in europa, in toate cluburile la ale caror usa batem?

Pr. Dan Sabău spunea...

Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, şi-a exprimat neliniştea cu privire la recentele manifestaţii împotriva Patriarhiei Ecumenice care au avut loc la Istanbul şi a afirmat că, în ciuda tuturor acestor acţiuni, cu ajutorul lui Dumnezeu, Patriarhia îşi va continua activitatea, motivată de misiunea pe care o are. Aceste afirmaţii, citate de Radio Trinitas, au fost făcute la 11 noiembrie 2005, când liderul ortodox a participat la slujba Sfintei Liturghii, în biserica "Sfântul Mina" situata în afara zidurilor bizantine ale vechii cetăţi Constantinopol.

De asemenea, Patriarhul a declarat că va sprijini aderarea Turciei la Uniunea Europeană, întrucât aceasta este calea sigura de a obţine libertatea religioasă. Postul de radio al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei aminteşte că la 28 octombrie a avut loc la Istanbul o manifestaţie împotriva Patriarhiei Ecumenice. Aproximativ 200 de manifestanţi, membri ai unui partid naţionalist turc, au protestat împotriva caracterului ecumenic al Patriarhiei şi împotriva implicării ei internaţionale, acuzând Patriarhia că urmăreşte obţinerea unui statut similar cu cel al Vaticanului. (SE05-11156)

ştire de la Catholica

Arben M. spunea...

Fara discutie aderarea Romaniei si Bulgariei la UE ,este o veste minunata pentru toti ortodocsii din peninsula.Nu-mi este clar ce simt fratii nostrii ortodocsi din Ucraina sau Rusia.In ceea ce priveste pe ortodocsii din Albania, acesta este un eveniment maret ,cu atat mai mult ca majoritatea lor este de origine aromana.Candva ei se mandreau cu brio de Micul Paris si acum a venit timpul ca iarasi sa fie si mai mandrii de origina lor.Pozitia geografica a Albaniei si a Romaniei permite ca aceste doua tari sa nu aiba conflicte de interese si eu cred ca si albanezii se bucura de o dezvoltare iminenta a Romaniei.As vrea sa comentez ce a zis Premierul grec.Dansul mai mult spera decat crede ca Romania si Grecia o sa aiba o politica comuna in interiorul UE.Avand pozitii geografice destul de diferite Romania si Grecia n-o sa aiba o linie comuna la multe subiecte.Premierul roman a multumit fiindca Grecia a fost primul investitor major din UE in Romania prin cumpararea Romtelecom-lui.Plus multe alte ajutoare.

Christo Demotis spunea...

Post administrativ:
Este doar o parere, insa cred ca parca ar fi o continuitate intre posturile. Mi s-a creat impresia ca fiecare post din pagina principala creaza o oarecare tendinta pentru celelalt post care-i va urma.
Este evident ca in acesta perioada Romanii se gandesc foarte serios la intrarea in comunitatea Europeana.
In consecinta posturile se pare ca se leaga intr-un fel.
Este un aspect interesant pentru psihologia blogului si a bloggerului.